De fem mest almindelige øjensygdomme - find gode råd her – Christopher Cloos DK
CLOOS x ELSA - LAGUNA UDE NU | GRATIS FRAGT OG RETUR
CLOOS x ELSA - LAGUNA UDE NU | GRATIS FRAGT OG RETUR

De fem mest almindelige øjensygdomme - find gode råd her

Her på siden kan du danne dig et overblik over de 5 mest almindelige øjensygdomme, og hvad du bør være opmærksom på. Mange mennesker er ikke klar over følgerne af øjensygdomme, og derfor kan man på længere sigt skade sit syn, hvis ikke man gør noget ved det. Vi har samlet vores viden og de bedste råd om røde øjne, nærsynethed, langsynethed, grå stær og grøn stær.

 

Røde øjne & konjunktivitis

Du kan få røde øjne, som irriterer, på baggrund af mange årsager såsom infektion, inflammation, allergi eller sprængte blodkar. I visse tilfælde kan blodkarrene i det hvide i øjnene bryde, idet du eventuelt sætter pres på øjnene, eller ved at du gnubber øjnene. I andre tilfælde, er der ingen årsag. Det kan være en af de relativt ufarlige øjensygdomme, som efter få dage er væk, men samtidig kan røde øjne også udvikle mere mærkbare symptomer og sygdom, for eksempel ved konjunktivitis. 

Konjunktivitis er den mest hyppige øjensygdom, som oftest overføres ved bakteriel smitte eller ved viral smitte. Det er vigtigt at sige, at vi her hos Christopher Cloos ikke kan vurdere præcis, hvad du eventuelt fejler, hvis du har røde øjne. Symptomer er ved konjunktivitis eksempelvis kløen, stikken, svie eller en brændende følelse i øjnene. Det er åbenlyst ikke rart for nogle mennesker.  

Vi anbefaler ved ovenstående symptomer og røde øjne, at du tager fat i en øjenlæge, som præcist kan identificere, hvad du fejler. Se nedenfor, hvordan det kan se ud.

 

Røde øjne & konjunktivitis

Nærsynet

Hvis du er nærsynet, har du det, der hedder ‘refraktionsfejl’ i dit syn. Den eksakte grund til, at du bliver nærsynet er faktisk udefineret, men i de fleste tilfælde skyldes det genetik. Nærsynethed er ligeledes en af de almindelige øjensygdomme, som vi danskere får, og den medfører, at du er i stand til at se ting tæt på dig, men at ting langt fra dig er sløret. Refraktionsfejlen sker idet formen af dit øje skaber lys, som hælder forkert. Her vil du fokusere på billedet foran din retina i stedet for på din retina. Med andre ord er du altså ikke i stand til at fokusere på genstande længere væk, som du er, på genstande tættere på. 


Udviklingen af menneskets nærsynethed kan enten ske gradvist eller hurtigt, og det lader til at være genetisk. Hvis du er nærsynet (uden du har fået det bekræftet), kan en synstest identificere det. Hos Christopher Cloos kan vi hjælpe dig med at identificere nærsynethed i vores butik i København, hvor vi tilbyder gratis synstests. Hvis du ikke er bosat i Københavnsområdet, vil vi anbefale dig at besøge din lokale øjenlæge. Hvad enten du har fået identificeret øjensygdommen hos os eller hos din øjenlæge, kommer vores fulde kollektion af briller med styrke både i solbriller og i almindelige læsebriller, der naturligvis kan gavne dig, hvis du har fået diagnosticeret nærsynethed.  


Langsynet

Denne øjensygdom giver nok god mening efter at have læst ovenstående afsnit om nærsynethed. Her er det nemlig genstande, der er tæt på din øjne, der fremtræder sløret, og omvendt er det objekterne langt fra dig, der er tydelige at se. Dermed kan symptomerne opstå ved, at du får trætte øjne ved aktiviteter, der involverer, at du fokuserer på objekter tæt på; såsom når du læser, skriver, eller arbejder på computeren. Hvis du oplever ét eller flere af førnævnte symptomer, gør du dig igen klogt i at booke en synstest hos os (gratis) eller ved at besøge din øjenlæge. 


Grå stær

En anden øjensygdom er grå stær. Grå stær forekommer, når linsen i øjet bliver uklar. Symptomerne er, at du oplever uklarhed i synet, at du ser sløret, eller at du ser dobbelt (og at du bliver følsom overfor lys eller har svært ved at se om aftenen). Uden den rette behandling kan grå stær føre til blindhed, og derfor er det meget vigtigt, at du får det behandlet. Tag derfor fat i din læge eller en øjenlæge, hvis du oplever førnævnte symptomer. 


Grøn stær

Sidst men ikke mindst af de mest almindelige øjensygdomme, finder vi grøn stær. Grøn stær er en af de øjensygdomme, der skader den optiske nerve, som i sidste ende er vitalt for et godt syn. Mange former af grøn stær kommer faktisk uden de store advarselstegn. Øjensygdommen kommer ofte gradvist, hvilket betyder, at du måske ikke bemærker den før, du er nået til et avanceret stadie af grøn stær. Symptomerne er eksempelvis røde øjne, hovedpine, sløret syn og tunnelsyn. For at forebygge grøn stær kan det være en idé at tage til synstest med nogenlunde hyppige mellemrum. Oplever du allerede nogle af disse symptomer, skal du tage fat i en læge eller øjenlæge.

 

Grøn stær


Kom øjensygdomme til livs

Det er vigtigt at understrege, at forskning endnu ikke har identificeret noget, der decideret modvirker øjensygdommene nævnt i artiklen. Men der er en række råd, du kan følge for at beskytte dine øjne: 

  • Spis godt (sundt og varieret). Omega 3, jern og vitamin C og E kan afværge de aldersrelaterede problemer såsom grå stær. 
  • Drop rygning (hvis du ryger). Rygning har været forbundet med en forøget chance for at udvikle grå stær og at skade den optiske nerve. 
  • Beskyt dig selv med solbriller. Solbriller er ikke kun fede og flotte at gå med. De beskytter dig mod solens UV stråler, som kan beskytte dit syn. Det er dog vigtigt, at du vælger polariserede solbriller. Disse kan nemlig fjerne generende genskin og forstyrrende refleksioner, hvilket giver dig den perfekte beskyttelse mod UV-stråling. Hos Christopher Cloos er hele vores kollektion af solbriller polariserede, hvilket beskytter dig og dine øjne mod UVA, UVB og UVC stråling. What’s not to like? Se vores kollektion her og lad dig blive inspireret af vores univers af briller.  
  • Tag synstests med en rimelig hyppig frekvens. Det skader ikke, og du bliver ved med at holde styr på dit helbred.

 

Kom øjensygdomme til livs


Vi håber, at denne artikel gjorde dig klogere på øjensygdomme, og hvad du kan gøre for at forebygge disse. 

Have you chosen the right location?

Please Choose Your Store

Denmark